Verkligen läsvärd

child44Trots att det bara är april har jag en känsla av att jag läst årets bästa *thriller/deckare. Child 44 av Tom Rob Smith, så otroligt bra. Redan på första sidan kände jag att den här är bra och det är ju inte så ofta man känner det, oftast tar det ett tiotal sidor innan man riktigt kommer in i en bok.

Det börjar vintern 1933 i en by i Ukraina, svälten har slagit mycket hårt och byborna är desperata. Två små  bröder har gett sig ut i skogen för att försöka  få tag i något att äta, det var mycket länge sedan de åt kött och nu har de fått syn på en katt. Ett tillfälle som inte får gå dem ur händerna men de måste också vara på sin vakt, någon annan i byn kanske också har sett katten. Bara en av bröderna återvänder hem.

Huvuddelen av historien utspelar sig tjugo år senare,  under Stalintiden när misstänksamhet och angiveri tillhör vardagen. Ett litet misstag och man riskerade att skickas till Sibiren. Leo, medlem av säkerhetspolisen, får i uppdrag att utreda ett misstänkt dödsfall, en femårig pojke har hittas död vid ett järnvägsspår i Moskva. Pojkens familj påstår att han blivit mördad men Leo avfärdar det hela som en olyckshändelse, det är vad hans överordnade har bestämt, att inte lägga ner för mycket arbete på en olyckshändelse. Leo bryr sig inte ens om att titta närmare på kroppen.

Efter en händelse där Leo vägrar att ange sin fru blir han degraderad och skickad till andra sidan Uralbergen. När han får veta att flera mord på barn har begåtts i trakten  inser han att omständigheterna kring dessa och händelsen i Moskva är allför lika för att bara vara ett sammanträffande.  Han förstår att femåringen i Moskva verkligen blev mördad, av samma person som nu har slagit till här.

Författaren har inspirerats av historien om Andrei Tjikatilo ”slaktaren från Rostov” en massmördare som dödade 53 personer.

Boken har nyss kommit ut på svenska med titel Barn 44.

* Ibland är det lite svårt att veta om en bok skall betraktas som deckare eller thriller

Annonser

One thought on “Verkligen läsvärd

  1. Ping: The Secret Speech « Rapport från en luttrad bibliotekarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s