The Lieutenant – om Australiens tidiga historia

lieutenantUnder en längre period nu har jag läst mest historiska romaner. Otroligt intressant för det mesta och särskilt om det bygger på verkliga händelser och platser. Jag har precis avslutat en bok som heter ”The Lieutenant” av Kate Grenville. Handlar om en ung kapten (?), Daniel Rooke, som fanns med på ett av de första fartygen i en flotta som transporterade fångar till Australien 1788. Rooke följde med som astronom med särskild uppgift att studera en komet som enligt beräkningar skulle bli synlig på dessa breddgrader. Fartygen anlände till Sydney Cove där man etablerade en bosättning.  Rooke satte upp sina instrument och byggde en hydda på en isolerad plats en bit från hamnen där han noggrant förde anteckningar om väder och vind och studerade stjärnhimlen. Efter en tid fick han kontakt med  några av urinnevånarna som brukade stanna till vid hans hydda. Han försökte, mycket trevande i början, att kommunicera med dem och förde anteckningar över ord och uttryck i deras språk som han lärde sig. Det var särskilt en ung flicka, Tagaran, som han fäste sig vid och som var den som var hans  främsta läromästare. Rooke kom att älska Australien och hoppades att kunna stanna för gott men under ett uppdrag försätts han i ett moraliskt dilemma som får allvarliga konsekvenser för  hans framtid.

Boken bygger på historien om William Dawes, kapten i marinen men också astronom, matematiker och dessutom mycket språkbegåvad som anlände till Sydney Cove 1788. Han började studera urinnevånarnas språk och skrev ner sina iakktagelser i två små anteckningsböcker som fortfarande finns bevarade.

”The Lieutenant” är intressant och relativt lättläst men den når inte riktigt upp till hennes tidigare roman ”The Secret River”,  också om Australiens tidiga historia och som vunnit flera litterära priser, som var en helt fantastisk bok.

Annonser

One thought on “The Lieutenant – om Australiens tidiga historia

  1. Ping: Ett historiskt G « Rapport från en luttrad bibliotekarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s