En dyster framtid

Två böcker, lika men ändå så olika, båda utspelas i en hård och dyster framtid. Det är ett annat ämne som jag är mycket förtjust i, framtidsromaner, där handlingen är förorsakad av en katastrof av något slag. Jag är inte lika förtjust i högteknologisk SF som utspelas på rymdskepp och i rymdstationer – nej, elände och en kamp för att överleva är lite mer åt mitt håll.

far-northFar North av Marcel Theroux

Ensam på sin häst patrullerar Makepeace gatorna i Evangeline i Sibirien. Den en gång blomstrande nybyggarstaden liger nu öde sedan flera år, invånarna har antingen dött eller flytt. Hit kom familjer från det gamla landet Amerika för att börja ett nytt liv när klimatförändringarna drev människor norrut. Ett plan som en dag störtar i en sjö får Makepeace att hoppas på att det finns samhällen som överlevt på andra håll. Makepeace tar sin häst och sina vapen och ger sig ut på en lång och farofylld färd, en resa som slutar i ett fångläger där utvalda fångar får chansen att arbeta i den stängda Zonen. Efter fem år är det Makepeases tur att besöka Zonen, men inte längre som fånge utan som fångvaktare.

Historien utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid där de få överlevande människorna nästan förlorat hoppet och utvecklingen drastiskt gått tillbaka. Man tvingas till att leva primitivt och endast på vad naturen kan ge. En bok som till viss del påminner om McCarthys Vägen men i Far North  finns det ändå en strimma hopp. Mycket intressant och välskriven även om den inte riktigt når upp till McCarthys mästerverk.

toffDen andra boken är Toffs bok av Kalle Dixelius

Stockholm i mitten på 2200-talet, eller Ståkkålm som det benämns i den här boken, är en stad i ruiner, helt i avsaknande av elektricitet och andra moderna bekvämligheter såsom toaletter eller rinnande vatten. Toff är en ung man i 20-års åldern som lever med sin mäsk-drickande mamma i en smutsig lägenhet i Hornschtull. Toff är knegare och sliter sju dagar i veckan för lite potatis och kanske lite smör som belöning. Det finns tre samhällsklasser: fullmäktige – som har all makt, skyfflare som är deras underhuggare och så knegarna. Allt arbete går ut på att gräva i ruinerna, alla eventuella fynd lämnas till skyfflarna som håller en järnhård disciplin med hjälp av piskor. Böcker och tidningar är strängt förbjudna och den som ertappas med en bok  straffas med döden, ja det är även förbjudet att läsa och skriva. Eventuella böcker som hittas under grävandet måste omedelbart lämnas till skyfflarna. Toff tillhör en minoritet, han kan både läsa och skriva, något som hans mamma lärde honom och en dag bestämmer sig Toff för att skriva ner sina tankar, skriva en bok, Toffs bok. Han har både en penna och en hög med papper, väl gömda i lägenheten, och så sätter han igång. Genom sin bästa vän Tompy kommer han i kontakt med en grupp människor som främjar läsandet och av dem får han låna en bok, Om en pojke av Nick Hornby.  Boken förändrar Toff, han förstår att det har funnits en tid som var mycket bättre, en tid där människorna bestämde över sina egna liv.

200 år senare hittas boken och  räknas som det viktigaste dokumentet från ”den mörka tidens” Svärje. Boken publiceras med kommentarer av historikern Muham Bentson och det är den utgåvan som beskrivs här ovanför

Toffs bok börjar mycket bra men jag tycker att den tappar lite mot slutet.  Det är en tunn bok , till omfånget, som man snabbt läser igenom för det är inte tal om att sluta, nej det är den alldeles för bra för. Språket  är lite kul med en hel del slang, anglicismer och lustiga stavningar.

Annonser

2 tankar om “En dyster framtid

  1. Toffs bok skriver du tappar mot slutet. Andra skriver att slutet gör boken… Just nyfikenheten på slutet gör att jag kanske vill läsa den, även om SF aldrig varit min genre.

  2. Ja det känns lite som om författaren haft en liten svacka mot slutet, som om inspirationen vacklar lite, men själva slutet är en helt annan sak (tänker absolut inte avslöja något här) och där går kurvan rakt upp igen. Tycker absolut att du skall läsa boken eftersom den är väldigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s