Blommor till Algy

algyFick tips av min son att läsa Blommor till Algy av Daniel Keyes. Den tillhör SF-litteraturens klassiker och publicerades först som en novell i USA 1959. Författaren bearbetade och utökade den sedan och den gavs ut igen som en roman 1966. Den har också uppförts som teaterstycke, musikal och även filmatiserats. Trots att den har ganska många år på nacken kändes den modern och inte förrrän jag kollade upp författaren insåg jag att den i sin första version kom ut för 50 år sedan.

Charlie Gordon är en ung utvecklingsstörd man med ett IQ på 68, han städar på ett bageri och tre gånger i veckan går han på ett college för psykiskt handikappade där han lär sig att läsa och skriva. Han har blivit utvald att genomgå ett experiment där man genom en operation i hjärnan skall höja hans intelligens, ett experiment man tidigare bara utfört  på möss med gott resultat. Charlie  får genomgå en massa tester både före och efter operationen och boken är upplagd som en dagbok där han skriver rapporter till sina läkare och det är genom dessa rapporter man ser utvecklingen hos Charlie. Algy är en liten vit laboratoriemus som har genomgått samma operation som Charlie och som i början visar sig bra mycket smartare än Charlie när det gäller att ta sig fram i en labyrint. Charlie genomgår en otrolig utveckling på mycket kort tid och efter bara ett par månader har hans IQ höjts till 185, han njuter av tillvaron, inleder ett förhållande med en grannkvinna och börjar forska. Han  upptäcker då att det inte finns några klara bevis på att hans dramatiska intelligensutveckling kommer att vara bestående och när Algy börjar bete sig underligt, går tillbaka i sin utveckling och till slut dör förstår Charlie att hans eget liv också snabbt kan ändras.

musJag gillade den här boken, Charlie beskrivs som en snäll och sympatisk person, det är lätt att tycka om honom och själva historien känns inte alls alltför otrolig. Utvecklingen går framåt och vem vet, intelligensoperationer kanske inte ligger alltför långt fram i tiden

Algy?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s