En bok som är svår att lägga ifrån sig

dupree2Ibland är det svårt att lägga ifrån sig en bok, man vill bara läsa och läsa. Jag har nyss avslutat The Personal History of Rachel DuPree av Ann Weisgarber och den tog slut alldeles för fort. Jag är normalt inte så förtjust i tjocka tegelstensromaner men den här hade gärna kunnat vara en sådan men istället var den bara drygt 300 sidor lång.

Det är en berättelse om Rachel, en ung svart kvinna som arbetar som kokerska på ett pensionat. När ägarinnans son Isaac kommer hem från armén blir hon omedelbart förälskad. Isaac gör sin mor förtvivlad när han berättar att han tänker starta en ranch i  Badlands, South Dakota. Hon hade hoppats att han skulle gifta sig med en lämlig flicka och stanna i Chicago. Den amerikanska regeringen har lovat att varje man eller kvinna kan göra anspråk på ett visst antal hektar jord och Rachel erbjuder Isaac att om han gifter sig med henne så följer hon med och de kan få ett dubbelt så stort landområde. Isaac antar erbjudandet till sin mors förtvilan eftersom hon anser att han gifter ”ner sig”, Rachel är för mörkhyad och av fel samhällsklass.

Året är 1917 och det har gått fjorton år sedan Isaac och Rachel  kom till Badlands.  Livet har inte varit lätt, det är ett slit från morgon till kväll på den ensligt belägna ranchen. Landskapet är kalt och det blåser ständigt en obarmhärtig vind som för med sig  finkorning sand som lägger sig överallt, vintrarna är kalla medan somrarna ofta har långa perioder av torka. Just i år är torkan svårare än någonsin, det har inte regnat på flera månader och flera av djuren har dött.  Rachel  ser med bävan fram emot ännu en vinter, den här gången utan de vanliga förråden av mat, en följd av den svåra torkan. Rachel längtar tillbaka till Chicago och hon vill gärna att de fem barnen skall få chansen till en bättre framtid med andra möjligheter än de som står till buds där de nu bor. De flesta av deras grannar har gett upp och flyttat men för Isaac är det otänkbart att bryta upp, det är han för stolt för och han älskar sin ranch.

Boken var en av de nominerade i år för The Orange Prize och det kan jag förstå, en otroligt bra bok  och samtidigt lättläst.

Annonser

En tanke på “En bok som är svår att lägga ifrån sig

  1. Ping: Såå bra! | Den luttrade bibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s