Böcker på vift

uppsättningEn av de mest frustrerande saker med att arbeta på bibliotek är att leta efter böcker som enligt katalogen skall finnas inne men som inte står på sin plats i hyllan. Det händer varje dag. Orsakerna är många och antingen har boken hamnat fel av en eller annan anledning eller så är den stulen, och man letar och letar. Ibland hittar man en hopknölad streckkodsetikett bakom böckerna i en hylla eller så hittar man bara pärmen på en pocketbok där man har avlägsnat innehållet. Man blir lika sur varje gång, särskilt när det är nya böcker, men då vet man i alla fall att den är borta och kan gallras ur katalogen. Värre är det med de andra som man inte har några spår efter utom när de lämnades in. Visst kan vi i personalen sätta upp böcker fel ibland men det händer väldigt ofta att besökarna tar ut en bok och sedan bara trycker in den lite var som helst, ofta i ren välmening….och så de där som gömmer böcker för att läsa vid ett senare tillfälle.

Ibland gör sig den ordningssamma bibliotekarien tillkänna , särskilt när en besökare  som frågat om böckerna står uppställda efter förnamnet säger ”Om jag inte vill låna den här ska jag bara ställa tillbaka den i hyllan någonstans?” (Åh jösses nej!) ” Nej jag kan ta den eller så kan du bara lägga den på en bokvagn så fixar vi det senare, inga problem”.  Man får då och då  lägga band på sig så att man inte sliter en bok ur handen på besökaren som just försöker ställa tillbaka en bok upp-och-ner på alldeles fel ställe – ibland är man utrustad med falkögon.

Visst är det härligt med städade hyllor där böckerna står i perfekt ordning 5 minuter innan biblioteket öppnar 🙂 … sen är det bara att börja om på nytt nästa morgon.

4 thoughts on “Böcker på vift

  1. Oj vad jag känner igen detta, ibland när vi letar kan vi gå ut en efter en, den tredje hittar boken på ett mycket annorlunda ställe än där vi tänkt oss. Men det är trots allt ett roligt arbete detta detektivarbete. Eller hur?
    Signe

    • Ja, och de där som dyker upp på rätt plats i hyllan efter en vecka fastän man verkligen har letat ordentligt.

  2. Oj som f d bibliotekarie väcktes här en massa gamla känslor till liv och igenkännandets glädje är alltid stor. När jag nu som låntagare besöker bibliotek irriteras jag över hur andra låntagare stökar till i hyllorna och jag kan inte låta bli att skjuta ihop böckerna och se till att de står i rät rad på hyllan – vilket får de tjänstgörande bibliotekarierna att titta konstigt på mig!!

    • Ja, man får nästan vara utrustad med skygglappar när man som låntagare besöker andra bibliotek…frestelsen är nästan för stor när det är stökigt i hyllorna. Fast å andra sidan blir man smått avundsjuk när böckerna står i perfekta rader på varenda hylla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s