Truly Yours…

giant

”The day I laid Robert Morgan to rest was remarkable for two reasons. First, even though it was August, the sky overhead was as rough and cold as a January lake, and second, it was the day I started to shrink.”
Så börjar The Little Giant of Aberdeen County av Tiffany Baker

En döende kvinnas förvirrade tankar leder till att en liten nyfödd flicka får namnet Truly. Kvinnan har just fött ett barn men i sitt förvirrade tillstånd har hon i sina tankar skrivit ett brev, ett brev som hon undertecknar med Truly Yours – men när förlossningsläkaren ber den halvt medvetslösa kvinnan att namnge sin nyfödda dotter är Truly allt han hör kvinnan viska innan hon dör. Han tycker att det är ett underligt namn men det är vad modern ville att den lilla nyfödda flickan skulle heta.  Ja inte så liten, utan en jättebaby, och fadern är övertygad om att barnets storlek är orsaken till att hans hustru dog i barnsäng och i sin sorg försummar han sina barn, Truly och hennes äldre syster Serena Jane, låter sitt hem förfalla och får en alltför tidig död.

Serena Jane är den sötaste flickan i trakten medan Truly växer i rasande fart både på längden och bredden och blir på grund av detta mobbad av av både barn och vuxna. När fadern dör skiljer man de båda systrarna åt, Serena Jane tas om hand av prästen och hans fru medan Truly lämpas över på familjen Dyerson, fattiga farmare som folk i trakten ser ner på. Truly blir vän med Dyersons jämngamla dotter Amelia, en udda figur som vägrar prata med främlingar. Det blir en mindre skandal när den unga Serena Jane väntar barn med doktorns son, Bob Bob Morgan, och ett hastigt bröllop arrangeras innan Bob Bob påbörjar sin utbildning till läkare – Morgans har varit traktens läkare i generationer och Bob Bobs far var den som var med vid Trulys födelse.

Serena och Bob Bob, numera Robert, återvänder till Aberdeen men Serena försvinner mycket snart och lämnar sin lille son Bobbie i Trulys vårdnad och som nu tvingas bli den nya doktor Morgans hushållerska. Åren går och Truly blir bara större  och större, och inte förrän hon börjar bota traktens innevånare med hjälp av örter känner hon sig uppskattad istället för utpekad och hånad.

Trots alla motgångar är Truly en positiv person och tonen i boken är lätt humoristisk. Man både lider och sympatiserar med Truly och det var nöjaktig läsning från första till sista sidan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s