Shanghai girls

Det har blivit många böcker på engelska på sistone och här är ytterligare en.

shanghai_200Jag har tidigare läst en bok av Lisa See, Snöblomma och den hemliga solfjädern som handlade om två flickors vänskap i 1820-talets Kina – en bok som jag tyckte mycket om. Nu har jag läst ytterligare en bok av författaren och den var ett om inte två snäpp bättre.

Shanghai girls handlar om de två systrarna Pearl och May som växer upp i ett välbärgat hem i Shanghai i mitten av 30-talet. Systrarna lever ett glamoröst  liv  tills den dag då deras far berättar att på grund av en stor penningskuld kommer de båda att giftas bort och  det redan nästa dag. Systrarnas blivande män är bröder och kommer från en familj med rötterna i Kina, men som numera bor i Los Angeles där deras far driver flera affärsrörelser.  Pearl och May är helt förtvivlade men har inget annat val än att gifta sig. Det blir en mycket kort bröllopscermoni och det är sedan tänkt  att de nygifta paren skall mötas i Hong Kong för att resa till Amerika. På grund av Japans anfall mot Singapore fördröjs systrarnas avfärd och det dröjer flera månader innan de kan återförenas med sina män i Los Angeles. Vägen dit har varit svår, de har fått uppleva japanernas grymhet och sedan månader av intensiva förhör av de amerikanska immigrationsmyndigheterna. Systrarnas nya liv i drömlandet Amerika blir inte alls som de tänkt sig, svärfaderns affärsimperium är inte mycket värt med amerikanska mått mätt och familjen bor i en trång och nedgången lägenhet i de kinesiska kvarteren.  Systrarna gör det bästa av situationen och försöker anpassa sig till livet i Los Angeles, de har ingen tanke på att återvända till Kina som så många andra av de kinesiska invandrarna, de har inget att återvända till.

Lite kort om författaren: Född i Paris 1955 och  uppväxt med sin mor i Los Angeles men hon tillbringade även mycket tid med sin fars familj i Chinatown.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s