Den dagen min dotter blev galen

galenJa det är titeln på en bok av Michael Greenberg och är en skildring av vad som hände när hans 15- åriga dotter Sally drabbades av en akut psykos. Sally hade alltid varit lite udda, haft  inlärningsproblem men verkade ha lagt de mesta av sina problem bakom sig. Den senaste tidens rastlöshet, intensivt studerande av Shakespeares Sonetter och uppenbara sömnproblem hade hennes far tagit för vanliga tonårsproblem men den dagen Sally rusade ut i den intensiva trafiken på gatan, övertygad om att hon kunde hejda bilarna i farten, förstod han att det var mycket allvarligare än så. Det är uppenbart att Sally behöver professionell hjälp och hon tas in på en psykiatrisk klinik för vård. Sallys psykos skakar naturligtvis om hela tillvaron för familjen och får effekter i flera år. Boken är ärlig och utlämnande men känns  inte lika sentimental som många andra i genren.

 

Ett sidospår:
I boken nämns en händelse när Sally är ungefär sex år – en flicka i hennes klass har blivit mördad av sin adoptivfar, Joel Steinberg. Nyfiken som jag är sökte jag på namnet och tyckte efter att ha läst några artiklar om Steinberg att det hela lät bekant. Steinberg , en advokat, och hans partner Hedda Nussbaum hade tagit hand om en liten flicka, Lisa, i avsikt att hitta en lämplig adoptivfamilj till flickan men istället ”adopterat” henne själv. De hade gjort samma sak med en yngre pojke. Efter ett SOS-samtal uppdagades den fruktansvärda sanningen om vad som egentligen försiggick i lägenheten i Greenwich Village. Dörren öppnades av den helt sönderslagna Hedda, ett resultat av Steinbergs misshandel under lång tid. Inne i lägenheten hittades den svårt misshandlade och medvetslösa Lisa, som senare avled av sina skador. Hedda hade varit ensam med den svårt skadade flickan i tio timmar innan hon slog larm. Steinberg dömdes senare för mord.
Författaren Susan Brownmillers roman Den farliga leken, bygger på fallet. Det var den boken jag läste för flera år sedan, en tragisk och grym berättelsen, och som jag nu kom ihåg när jag läste artiklarna.

Annonser

2 thoughts on “Den dagen min dotter blev galen

  1. Ja, det är alltid intressant att höra vad andra tycker om en bok man läst och vi hade väl ungefär samma åsikt förutom att jag inte alls tyckte att den var tråkig på sina ställen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s