Räkna böcker

böckerDen här veckan har det hörts ett lågt mummel bland hyllorna i biblioteket innan öppningsdags ”05, 09, 00, gammal, gammal, 08, 01, gammal, 03….” Nej det är inte något slags mantra eller besvärjelse som knäppa bibliotekarier mässar innan dörrarna slås upp för att släppa in besökarna, nej vi håller på med medieplanering. Vi räknar och kollar åldern på beståndet av böckerna men det måste ske manuellt, bok för bok. Vi har delat upp i olika ålderskategorier och sedan är det bara att räkna antalet böcker i varje kategori,  man gör sedan en beräkning med hjälp av antalet utlån och då får man fram en summa på hur mycket böckerna i olika ämnena utnyttjas. Vi har gjort det här en gång tidigare, 2005, och nu skall vi jämföra siffrorna och förhoppningsvis blir resultatet en förbättring sedan sist – vi vill ju att böckerna vi har skall lånas, inte bara stå som någon slags utfyllnad i hyllorna. Vi har gallrat hårt på en del avdelningar och kompletterat på andra. Som tur är behöver vi inte räkna böckerna i magasinet, det hade varit förfärligt med tanke på hur det ser ut där nere med dålig belysning, trångt och lite dammigt.

Magasinet förresten, det är lite lustigt att se hur en del av våra besökare reagerar när man säger ”den boken finns i magasinet, jag går och hämtar den”. ”Vaddå, gömmer ni undan böcker, varför?”, ”Varför har ni böcker där, är det något fel på dem?”,Är det böcker ni inte vill att man skall låna”, ”Av vilken anledning står de där, är det någon slags censur?” – och så försöker man förklara: ”Ibland har vi dubbletter av titlar som vi ställer där eller så kan det vara äldre böcker men fortfarande användbara eller de kan vara lite för fula och slitna för att ha dem uppe i biblioteket men som inte längre går att ersätta genom nyinköp”. Andra tror att det är något slags skattkista med en massa godbitar ”Åh det låter spännande, kan jag inte få följa med och titta?” (Vi har ett låst magasin dit bara personalen har tillträde – ett trångt ställe med dålig belysning där allehanda skräp, skylthyllor och udda möbler samlas). ghosts
Men det lämpar sig bra för vissa aktiviteter som nu på höstlovet när det blir spökvandring för barn med spindelnät och annat läskigt där nere i kolmörkret .

2 thoughts on “Räkna böcker

  1. Hej, kul idé att använda magasinet som spökrum. Vi har bestämt att vi ska galla i magasinet, men fy så svårt, vilka av de mest dammiga ska vi slänga ut? En viss ålder, eller ska vi gå på känsla, den här boken tror jag är unik i sitt slag? En gammal nobelpristagare kan man ju inte bara gallra, allra helst som han är svensk. Eller. Ja gallra måste man ju hur som. Jag tycker mig känna igen denna diskussion, har vi haft den förut?
    Signe

  2. Ja, gallringsdilemmat är ett återkommande problem så ibland blir det lite repris på ämnen i inläggen 🙂

    Spökvandringarna brukar vara populära och vårt magasin saknar helt fönster så det blir verkligen svart och kusligt….Huuu….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s