Trespass – inte författarens bästa

Nja, Rose Tremain nu blev jag lite besviken. Efter att ha läst Guld och The Road Home, båda helt fantastiska, så hade jag kanske lite för stora förhoppningar på den här boken. Den var inte dålig men den var inte heller någon läsupplevelse att yvas över. Läsningen flöt på men det var lite ointressant, egentligen så brydde jag mig inte så mycket om vad som hände de olika personerna (förutom en). Det kändes lite som halvljummet te, inte obehagligt på något vis men inte heller något att direkt njuta av.

Det hela utspelas i Frankrike under några sommarmånader och handlar om två åldrade syskonpar, ett engelsk och ett franskt. En engelsk antikhandlare, Anthony Verey, vars affär har sett sina bästa dagar besöker sin några år äldre syster som är bosatt i en by i Frankrike. Väl där börjar han fundera över sitt liv och beslutar sig för att pensionera sig,  sälja sitt hus och sin antikaffär i London och köpa ett hus i Frankrike i stället. I närheten av systerns hus bor de två syskonen Lunel, Aramon i det gamla dåligt skötta barndomshemmet och hans syster Audrun i en bungalow tvärs över vägen.

Vad de båda syskonparen har gemensamt är mer eller mindre frånvarande, självupptagna och känslokalla föräldar under uppväxten. De verkar också besatta av minnet av sina mödrar och det är det här som jag finner en aning tröttande. Det konstanta ältandet av vad som hände eller inte hände under uppväxtåren. Alla fyra hade en ganska hemsk barndom, Audrun är den som drabbades värst och allt sedan dess hyser hon agg mot sin bror som har sjunkit ner i ett alkoholmissbruk och missköter gården och sina jakthundar. Audrun känner numera bara förakt för sin bror.

De båda syskonparens vägar korsas och det i sin tur får katastrofala följder.

Den enda riktigt intressanta personen är Audrun, om henne hade jag kunnat läsa mer, fått lära känna lite bättre men tyvärr får man inte alltid som man vill.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s