Ett besök på The Newspaper Library, London – del 2

Byggnaden är enormt stor men de två läsesalarna för tidningslägg är väldigt små i jämförelse och sedan fanns det ett par grottliknande rum för mikrofilmat material. Det kändes som att gå in i en grotta i alla fall, väldigt mörkt med läsapparater utefter sidorna där de enda ljud man kunde höra var susande och klickande från apparaterna.

För att få tillgång till vårt beställda material fick vi ta en numrerad plats i en av läsesalarna och sedan vänta tills tidningsläggen levererades. Borden var stora med speciella ställ för läggen som gjorde det enkelt och relativt bekvämt att bläddra i de sköra tidningssidorna. Efter ett par timmars bäddrande var fingrarna snustorra, dammiga och lätt trycksvärtsfläckiga och bordet var fullt av pappers- och dammpartiklar.  Vi fick snart rutin på att söka i katalogen och fylla i beställningssedlar för nya årgångar. Om det fanns både lägg och  mikrofilm på det sökta materialet fick man automatisk mikrofilmen. Jag blev glatt överraskad när jag upptäckte att mikrofilmsläsarna var av samma typ som vi har på mitt  bibliotek.

Åldern på besökarna var väldigt varierat – från unga  tjejer i 20-års åldern till skröpliga gubbar i 80-års åldern. En yngre man såg salig ut där han satt med högar av skvallertidskrifter fulla av bilder på kändisar.  Jag kunde inte heller  låta bli att undra om det kanske satt någon känd författare där och gjorde sin research.

Det var väldigt intressant att bläddra i tidningar från 20-talet. Det var lite andra sorters nyheter och alla som begått brott av något slag hängdes ut med namn, ålder och adress. Jag fick ibland behärska mig så att jag inte fnissade alltför högt när jag läste en del notiser – som t.ex Om damen som promenerat efter strandpromenaden och nästan blivit attackerad av en svan, d.v.s. svanen landade alldeles intill den skärrade damen, spatserade några meter och flög sedan sin väg. Nyhetstorka? Eller ”årets attraktion”: 22 dvärgar på besök i stan för ett uppträdande. Det var också många smitningsolyckor där cyklister kört på någon och sedan bara cyklat iväg. Eller ynglingen som stod inför rätta anklagad för att ha varit väldigt berusad och uppträtt störande. På frågan vad han druckit svarade han ”8 gills” ”8 gills of what?”Well it looked like water but it got me very excited”. (Gill=äldre mått på vätska)

Lite kuriosa:  Alla nyinköp av biblioteksböcker rapporterades flera gånger i veckan i en större lokaltidning, alla titlar räknades upp även om det kanske bara rörde sig om ett tiotal/gång. Men det är klart, det var ju före TV och Internet så det var kanske det enda sätt att få reda på vad som köptes in.

Efter tre dagars intensivt bläddrande i tidningar hittade vi ett par notiser som var av intresse och redde ut en del frågetecken när det gällde några personer. Bra mycket roligare och intressantare än jag hade trott. Kan mycket väl tänka mig att ägna några fler dagar i framtiden åt att läsa gamla tidningar, och mitt Readers Pass räcker ju i två år.

Annonser

4 thoughts on “Ett besök på The Newspaper Library, London – del 2

  1. Förstår att det är mycket lätt att försjunka och låta en dag försvinna när man får tillgång till sådant material.
    Och damen med svanen, ja, påminner lite om nyhetstorkan i den nutida lokalpressen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s