Ett historiskt J

Då var det dags för nästa historiska bokstav. 

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven J
???? Nej här gick jag bet, visst finns det titlar som börjar på J men ingen jag kan komma på att jag läst.

2.  Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven J
Paulette Jiles och Fiendens kvinnor – Den här berättelsen utspelas under amerikanska inbördeskriget. 18-åriga Adair tvingas, tillsammans med sina yngre systrar, att fly från sitt hem när det blir plundrat. Hennes far har misshandlats och förts bort och när Adair försöker få reda på vad som hänt honom blir hon satt i fängelse. Hon lyckas fly därifrån med hjälp av en major i armén som förälskat sig i henne. Sjuk och till fots börjar Adair en mödosam och strapatsfull färd hemåt där hon hoppas att kunna förenas med resten av sin familj. Rekommenderas, mycket bra!

 

3.Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. Japan, judar, järnåldern eller julen. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.
Mitt ganska enkla val av tema blir Japan – Mitt första val var egentligen  Det rena landet av Alan Spence  men där hann Bibliotekarien läser före så då får det bli The Ginger Tree av Oswald Wynd – Den unga skotskan Mary reser till Kina i början av 1900-talet för att gifta sig med en brittisk militär stationerad i Peking. Strax efter ankomsten träffar hon en Japansk aristokrat som hon förälskar sig i och skandalen är ett faktum. Hon tvingas lämna landet och reser till Japan där hon blir kvar i över 40 år. Romantisk, tragisk och otroligt intressant.

Mitt nästa tips om Japan är en roman som för en ganska anonym tillvaro på bibliotekets hylla, Vid Setohavets stränder av Ruri Pilgrim  Det här är en japansk släktkrönika som bygger på författarens mors liv. Man får följa en familj och dess öden från slutet av 1800-talet fram till den amerikanska ockupationen efter andra världskriget. Livet på landsbygden är mycket traditionsbundet där strikta sociala konventioner härskar och  alla äktenskap arrangeras. Huvudpersonen är Haruko, en av tre döttrar till en landsortsläkare, som gifts bort med en ingenjör och som så småningom flyttar till Manchuriet för att skapa sig en framtid. Vid krigsslutet tvingas dock Harukos familj under svåra umbäranden att återvända till Japan och ett krigshärjat Tokyo som kontrolleras av amerikanska styrkor. Väl värd att läsa, särskilt om man som jag gillar Japan och dess märkliga historia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s