Still Alice – om att drabbas av tidig Alzheimer

Ibland känner man sig, om än inte utmattad men i alla fall väldigt ”tagen” av en bok man nyss läst ut. Det känns som om man måste ha en tankepaus innan  man börjar läsa något nytt. Precis så känner jag det just nu efter att ha läst ut Still Alice av Lisa Genova.

Alice Howland 50 år och professor i psykologi vid Harvard University, hon är gift med John och de har tre vuxna barn. Hennes liv är hektisk med arbetet på universitetet, konferenser och  föreläsningsturneer runt om i världen. När hon börjar glömma saker antar hon att det beror på helt vanlig glömska eller möjligen klimakteriet. Hon blir däremot allvarligt oroad när hon en dag under en av sina vanliga joggingtur plötsligt inte vet var hon befinner sig,  trots att hon passerar platsen nästan dagligen. När hon också glömmer att åka till flygplatsen för att resa till  en konferens, är hon övertygad om att hon har drabbats av hjärntumör, det är den enda rimliga förklaringen.

Diagnosen hon får av sin  läkare är något helt annat, hon har fått tidig Alzheimer. Hon blir efter ett tag  tvungen att sluta sin tjänst på Harvard, ett mycket svårt men nödvändigt beslut.  Hon försöker hålla humöret uppe så gott det går och bildar bl.a.  en stödgrupp för yngre Alzheimersdrabbade. Men Alice blir stadigt sämre och får allt svårare att klara vardagen.

Boken är skriven ur Alice perspektiv och vi får följa henne under en två-års period då hon blir allt sämre, sjukdomförloppet är snabbt och till slut vet hon inte längre vem hon är. Det finns många episoder i boken som verkligen är både tragikomiska och beklämmande. En sådan episod som särskilt berörde mig var när hon kommer hem en dag och börjar städa i köket eftersom inget står på sin vanliga plats, problemet är bara att det inte är hennes kök utan grannens.

Boken får en verkligen att tänka, hur snabbt livet kan förändras och oundvikligen börjar man fundera om man själv har blivit mer glömsk än vanligt.

Lisa Genova är fil. dr i neurovetenskap och det här är hennes debutroman.

Annonser

En tanke på “Still Alice – om att drabbas av tidig Alzheimer

  1. Ping: Bokinspiration på höstlovet « Den luttrade bibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s