Ett historiskt K

Så var det dags för bokstaven K i Bibliotekarien läsers historiska utmaning, antalet titlar att välja på börjar krympa i takt med att utmaningen fortgår. Nu börjar det bli svårt att komma ihåg vilka som redan nämnts och inte, men det är bara att kämpa på.

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven K
Kapplöpningen
av Kåre Holt handlar om kapplöpningen mellan Amundsen och Scott och deras kamp att först nå Sydpolen.

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven K
Mary Margaret Kaye som skrivit bl.a. Ashton och Anjuli som är första delen av romansviten Dalen bortom bergen som utspelas i Indien under 1800-talets mitt. Ashton är uppvuxen i Indien, uppfostrad av sin indiska barnsköterska efter sina föräldrars förtidiga död. Anjuli är en indisk prinsessa, dessa båda träffas och ljuv musik uppstår men serien innehåller också en hel del förvecklingar och dramatiska händelser som sig bör. Fortsättes av Bröllopet i Bhithor ; Flykten från Bhithor ; Kains land. Den har även gått som TV-serie.  Härlig miljö- och tidsskildring.

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. krigstider, kolonisation, konstnärer/kompositörer eller Kanada. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.
Flera av ämnena lät lockande men jag lyckades bara komma på en titel, som inte nämnts förut, på ämnet krigstider och den är väl på gränsen tidsmässigt. Jag har läst massor med böcker som utspelas under krig, men då är det frågan om andra världskriget. Den jag valde är Sebastian Faulks Fågelsång som tar sin början omkring 1910 i Frankrike dit en ung engelsman, Stephen,  har begett sig för att starta textiltillverkning. Han förälskar sig i en äldre gift kvinna men kärlekshistorien slutar olyckligt. Vi får också följa Stephen under första världskriget där han deltar som officer. Skildringen av krigets alla fasor känns realistiskt och trovärdigt. Jag tyckte mycket om den här boken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s