Ett historiskt L

Och utmaningen fortsätter…

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven L.
Tyvärr får jag fuska lite här och nämna ytterligare en titel av en författare jag redan tagit upp, nämligen Livstråden av Sarah Waters – Den unga Margaret har förlorat några nära och kära och börjar ägna sig åt välgörenhetsarbete som ett sätt att bearbeta sin sorg.  Hon anmäler sig som frivillig för att besöka kvinnliga fångar i det beryktade fängelset Millbank. Bland småtjuvar, prostituerade och giftmörderskor blir hon mest engagerad i spiritisten Selina som inviger henne i en mörk värld full av andar och mystik.

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven L.
Jeffrey Lent och romanen Om hösten, det var länge sedan jag läste den men jag tyckte att den var bra då – Det är i slutet av amerikanska inbördeskriget och en ung nordstatssoldat hittas dödligt sårad av en ung svart kvinna som är på flykt från sin ägare. De gifter sig och bosätter sig på en gård i Vermont. Äktenskapet blir lyckligt och de får två döttrar och en son men på grund av sin hudfärg känner sig kvinnan inte accepterad av omgivningen. Hon ger sig av till North Carolina, där hon växte upp, för att göra upp med sitt förflutna och när hon återvänder är hon helt förändrad. Det är en fängslande roman om ett  familjeöde som sträcker sig över tre generationer, från inbördeskriget till den stora depressionen.

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. landsbygden, Latinamerika, legender eller litteratur. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.
Temat den här gången får bli landsbygd och då börjar jag med en från avdelningen bortglömda böcker, nämligen Margit Söderholms Driver dagg, faller regn. Jag läste den som tonåring och grät floder. Åhh vad jag tyckte att den var bra – riktig gammaldags bondromantik med rejäla bönder, vackra oskuldsfulla bondjäntor, och en och annan tölpig bondson. Om bonddottern Marit som skall gifta sig med grannens Mats men blir förälskad i oäktingen Jon.

Den andra är en variant på föregående bok. Gården i dalen skriven av  norskan Anne Karin Elstad.  Här är det bondflickan Oline, på gården Innhaug, som förälskar sig i fel man. Jag läste den här när den var ganska nyutkommen på svenska eftersom ”alla” tanter som kom till biblioteket lånade den och tyckte att den var såå bra. Och visst var den bra för sin genre, både miljö- och tidstypiskt trovärdig, lättläst utan att vara torftig.

Båda dessa  har det gemensamt att det är första delen i en serie.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s