Ett historiskt R

Utmaningen har nu kommit till bokstaven R.

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven R?
Kan tyvärr inte komma på någon annan bok än klassikern Röda Nejlikan av Emmuska Orczy – Om en engelsman som under namnet Röda Nejlikan räddar franska  adelsmän att fly till England under franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Har även filmats flera gånger.

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven R?
Ron Rash, en amerikansk författare och poet ( finns troligen inte något översatt till svenska), har skrivit romanen Serena som handlar om George, delägare i ett skogsbolag i bergen i North Carolina, och som nyligen gift sig med Serena. Hon är en  kvinna med kortklippt hår och klädd i ridbyxor, inte den vanliga timida sorten som de välbärgade männen i trakten  brukar gifta sig med och som föredrar civilisationen framför de hårda villkoren i bergen. Serena visar sig vara en grym och hänsynslös kvinna som inte drar sig för att göra sig av med personer hon anser stå i vägen för henne och George, även om det innebär mord. Det är en oerhört bra och spännande historia,  fängslande personer och intressant miljö.

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. romarriket, Ryssland, renässansen eller resor. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.
Ämnet får bli Ryssland – Två romaner, verkligen gränsfall när det gäller historiska romaner men det får gå, det finns inte så många kvar att välja på. Den första Kyra och Sjurik av Kyra Petrovskaja Wayne handlar om den unga sjuksköterskan Kyra och hur hon genomlevde den mycket svåra tiden under belägringen av Leningrad under andra världskriget. Delvis självbiografisk.

Den andra boken, Palatsbarnen av Björn Collarp utspelar sig också delvis under Leningrads belägring men den spänner över ett lite längre tidsperspektiv, från 1914 till 1964. Den skildrar de två två systrarna Nina och Masja som växer upp i ett adelspalats men som  får vänja sig vid ett mycket hårdare liv när familjen degraderas under ryska revolutionen.

Annonser

4 tankar om “Ett historiskt R

  1. Oj, vilka svåra frågor!!!

    Jag hade inte tänkt baka saffransbullar men efter ha köpt två olika sorter som inte smakade saffran alls, så gav jag upp och gjorde riktiga saffransbullar!!!

  2. I början av alfabetet var det ganska lätt men det blir svårare och svårare ju fler bokstäver som avverkas. Nog för att jag läst många historiska romaner men de är inte jämnt fördelade i alfabetet 🙂 och så finns det bokstäver där det bara är att ge upp på en gång. Men en kul utmaning.

  3. Ping: En hyfsad och en tråkig | Den luttrade bibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s