Evakuerad under kriget

En  fint berättad historia om den åttaåriga Anna  från London som 1939 evakueras ut på landet för att undkomma de förväntade bombningarna av huvudstaden. Anna tar farväl av sin mamma och hon får sedan i många timmar åka tåg och buss tillsammans med andra evakuerade barn. Slutmålet är herrgården Ashton Hall i Yorkshire som har blivit omgjord till en slags internatskola just för detta ändamål. Herrgården ägs av Thomas och Elizabeth Ashton, ett yngre tjusigt par men med uppenbara äktenskapliga problem. Thomas sitter i rullstol  efter att som nygift ha drabbats av polio och Elizabeths längtan efter egna barn har gjort henne bitter och rastlös. Paret hoppas att skolan i Ashton Hall skall ge dem en meningsfull sysselsättning och kompensera för deras egen barnlöshet.

Anna dras ofrivilligt in i paret Ahstons äktenskapliga problem och blir vittne till händelser som för en åttaåring ter sig både skrämmande och oförklarliga.

Boken – The Very Thought of You av Rosie Alison – var en av de longlist-nominerade för The Orange Prize 2010, så jag hade höga förväntningar på den. Och visst var den bra och läsvärd men kanske inte den där riktiga pärlan som man hade kunnat förvänta sig. Den var lite för ordinär, men som sagt klart läsvärd. Det är både en barndomsskildring och kärleksroman och tidsmässigt sträcker den sig från 1939 0ch fram till 2006.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s