Room

 Då har även jag läst ut Room av Emma Donoghue. Och jag kan bara hålla med vad många andra har tyckt, den är bra, väldigt bra.

Det är femårige Jack som är berättaren, inlåst i ett litet rum tillsammans med sin mamma (Ma). Ett rum som för Jack är hela hans värld, han vet inte om något annat eftersom han är född i det där lilla rummet. Hans mamma bortfördes sju år tidigare av Old Nick och har levt instängd i rummet sedan dess, ett rum som egentligen är ett ljudisolerat trädgårdsskjul med bara ett takfönster som enda ljusinsläpp. När Ma en dag förklarar att det finns en värld utanför Room, en värld med andra levande människor,  har Jack mycket svårt att tro på henne. De och allt annat utanför den låsta och kodförsedda dörren till Room existerar ju bara i den lilla TV:n de har.

Även om författaren medvetet inte låter oss veta vem Old Nick är och varför han kidnappade den unga kvinnan så saknar jag den biten. Vad var hans motiv? Varför just den unga collegestudenten som senare skulle bli Jacks mamma?

Här kan du se hur författaren tänkt sig det lilla rummet

En liten kommentar om den svenska utgåvan. Hur kan man ge den ett så gräsligt omslag och en så dålig titel? Jag tycker att den engelska titeln och omslaget verkligen speglar innehållet på ett helt annat sätt. Det lilla anspråkslösa huset, Room, som effektivt döljer sitt innehåll, två människor, helt isolerade från omvärlden. Medan det svenska omslaget….nej, nej….ser bara trivialt ut och har egentligen inte mycket med innehållet att göra, trots titeln.

Annonser

5 tankar om “Room

  1. Ja den är väl värd att läsas – en historia av det lite ovanligare slaget.

  2. Och tillägg – gräsligt på svenska, ja! Tycker att denna måste läsas på originalspråk.

    Jag saknade inte att läsa om varför Old Nick kidnappade just Ma; jag tycker att det var underförstått att det bara handlade om fel plats, fel tid och att han var ute och letade efter en ung tjej och det råkade bli just denna.

    //Anna

    • Ber om ursäkt att jag inte godkänt dina kommentarer förrän nu, de hade hamnat i skräpkommentarskorgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s