Judinna i andra världskrigets Holland

Med jämna mellanrum får jag en andra världskriget-period. Fast egentligen har jag väl konstant en sådan period, den är väl bara mer uttalad ibland. Den här boken handlar om en ung holländsk judinna som överlevde förintelsen. Edith von Hessen hade flera saker gemensamt med Anne Frank. De var båda i yngre tonåren när kriget bröt ut, de kom från liknande bakgrund, de skrev båda dagbok och de gick under jorden i samma månad. Till skillnad från Anne Frank levde Edith relativt öppet men under falsk identitet i en annan del av Holland.

Edith växte upp med två äldre bröder i Den Haag när kriget bröt ut. Familjen hade funderingar på att fly till USA men kunde inte lämna kvar den åldriga mormodern att klara sig själv. Ediths äldste bror kom dock iväg i sista minuten innan den möjligheten stängdes. Ett kristet par i södra Holland hade beslutat sig för att, med risk för sin egen säkerhet,  öppna sitt hem för en judisk flicka, som sällskap till sin egen dotter. Valet föll på Edith, mest av en slump genom bekantas bekanta. Det var ett svårt beslut att lämna sin familj men hennes familj övertalade henne att anta erbjudandet. Edith utrustades med falska papper och en falsk identitet. Hennes ”nya” familj presenterade henne som dotterns vän som skulle tillbringa sommaren hos dem eftersom hennes mamma låg på sjukhus, vilket också var sant. Alla trodde att vistelsen bara skulle bli på sin höjd ett par månader, men den blev tre år.

Edith och hennes ”fosterfamilj” fick vidta en hel del säkerhetsåtgärder för att inte bli avslöjade och Edith fick strikta order att rätta sig efter, en var att sluta skriva dagbok. Det skulle vara alldeles för farligt om det upptäcktes. Hon fick heller inte ha någon direkt kontakt med sin familj, en vän till familjen fick bli kurir och förmedlade brev mellan Edith och hennes föräldrar, alla skrivna utan att avslöja namn eller relation till varandra.

När Ediths far drabbades av cancer och modern fortfarande inlagd på sjukhus blev det omöjligt och alldeles för farligt för Edith att återvända till Haag ens för ett kort besök. Till slut får Edith det fruktade beskedet, modern, mormodern och hennes bror har blivit bortförda och skickade till koncentrationsläger.

Boken är baserad på Ediths minnen, brev från hennes familj och dagboken hon skrev  före och efter vistelsen i gömstället. Boken har några år på nacken och var en av de nominerade till 1998 Jewish Quarterly Literary Prize for Nonfiction. Jag tycker alltid det är intressant att läsa den här typen av böcker och jag tycker nog att den står sig bra i jämförelse med Anne Franks dagbok.

Edith’s story (även utgiven med titeln Edith’s book) : the true story of how a young girl survived the war av Edith Velmans

Annonser

En tanke på “Judinna i andra världskrigets Holland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s