6½ år som fånge i djungeln

Har läst en bok som jag knappt kunde lägga ifrån mig – Even Silence Has an End av Ingrid Betancourt. En bok som trots 600 sidor höll intresset vid liv till sista sidan

Det är en självbiografi där författaren berättar om de  6½ år som hon var fängslad hos den colombianska FARC gerillan. Ingrid Betancourt, född i Colombia men uppvuxen i Frankrike, återvände som vuxen till Colombia och ställde upp som presidentkandidat. Det var under en valturné 2002 som hon tillfångatogs av gerillan och  fördes iväg in i djungeln. Det skulle bli drygt sex år av umbäranden och omänsklig behandling. Det var ett liv av ständiga förflyttningar till fots, ibland veckor i sträck där man bara slog läger för natten. De fick vada över floder och i mangroveträsk,  klättra uppför berg och i lera och ta sig fram genom nästintill ogenomtränglig djungel i regn och fuktig hetta. Förhållandena var minst sagt vidriga – maten bestod till största del av ris och bönor, hygienen fick de sköta genom att bada i floderna,  toaletterna var bara gropar i marken och de överfölls ständigt av giftmyror och andra insekter. Sjukvård och medicin var nästan obefintlig.  En stor del av tiden var Ingrid fastkedjad vid ett träd och förbjuden att kommunicera med sina medfångar.

Ingrids skildring av tristessen, förhållandet till sina medfångar, flyktförsöken och allt annat är mycket personlig och skrämmande. Det förekom en hel del rivalitet och avundsjuka bland fångarna, kanske inte så konstigt med tanke på under vilken press och vilka förhållande de tvingades leva. Det fanns även ljuspunkter i fångenskapen, och det var det som fick dem att härda ut. Men man kan ändå  inte annat än fråga sig: hur stod de ut? Hur lyckades de överleva? Själv skulle jag inte ens ha klarat en vecka.

Boken har nyss kommit ut på svenska med titeln Även tystnaden har ett slut.

Annonser

4 tankar om “6½ år som fånge i djungeln

  1. Jag har last om den har boken (och om Ingrid nar hon blev fri, det minns jag!) och jag vill sa garna lasa den, skall gora det sa fort det finns tillfalle! Det later som det skulle vara oerhort intressant – och fragan skulle vackas, hur skulle JAG ha overlevt?

  2. Ping: En ”lista” som bara blir längre och längre « Den luttrade bibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s