Salvation City – en bok att ta till sitt hjärta

Ibland får man tag i böcker som vid en första anblick inte säger en så mycket, de känns lite anonyma. Men när man börjar läsa så visar det sig vara en riktig pärla. Just en sådan liten pärla är Salvation City av Sigrid Nunez, och den hade gärna kunnat fått vara flera sidor längre. Då ska man ta i beaktande att jag inte gillar alltför tjocka böcker, inga tegelstenar för mig om jag kan undvika, jag läser lite för sakta för det.

I vanliga fall är jag inte så förtjust i att berättaren är ett barn, jag har lite svårt för de oftast väldigt lillgamla barnen och som inte alltid känns trovärdiga. I Salvation City däremot, kändes det väldigt naturligt att berättaren är en 13-årig pojke.

Handlingen utspelas i en nära framtid där ett mycket stort antal av världens befolkning har dött av en svårartad influensaliknande sjukdom. Samhället har till viss del börjat falla sönder, brottsligheten är hög och folk litar inte på varandra. 13-årige Coles föräldrar har båda dött i sjukdomen, han själv insjuknade men överlevde och hamnade på barnhem tillsammans med många andra barn i samma situation. Cole känner sig trots allt ändå lyckligt lottad. Ett barnlöst par, en vänlig pastor och han unga hustru, har tagit sig an honom och behandlar honom som sin egen son. Omställningen är stor för Cole som växt upp i en storstad med intellektuella föräldrar i en icke-troende miljö. Nu har han hamnat i en liten småstad där religionen har mycket stor betydelse och där hemundervisning är det vanliga.  Han är älskad och omtyckt av sin nya familj men känner ibland att han inte riktigt passar in.

En roman med drömmar och hopp om framtiden, saknaden efter förlorade familjemedlemmar, vardagshjältar, svek och kärlek men också ett trovärdigt scenario efter en katastrof. En riktigt bra roman!

Annonser

2 tankar om “Salvation City – en bok att ta till sitt hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s