Mord bland slöjor

Det blir inte så många deckare för mig numera, en eller möjligtvis ett par stycken om året, och då ska det vara något extra. De få gånger jag kommer hem med en deckare har jag fastnat för ett udda kriminalfall eller annorlunda miljö. Det var fallet med den senaste jag läste, City of Veils av Zoë Ferraris,  som utspelas i Jeddah i Saudiarabien.

Själva brottet var inte så märkvärdigt, lite långsökt och krystat på sina ställen kan jag tycka,  men miljön och beskrivningen av livet i ett strikt muslimsk land – ja det var något helt annat. Så otroligt intressant! Där män och kvinnor inte kan umgås som vi är vana vid, en manlig polis kan inte förhöra ett kvinnligt vittne, ensamma kvinnor måste alltid ha en manlig eskort, ogifta kvinnor anställs inte, att som kvinna vara ålagd att alltid bära burka (eller niqab) utomhus eller när okända män är närvarande – och att dessutom alltid vara rädd för att råka ut för den religiösa polisen.

Miriam återvänder till Jeddah och sin amerikanske man Eric efter ett besök hemma i USA. Eric hämtar henne på flygplatsen, kör henne hem och går  ut för att köpa lite hämtmat. Sedan är han spårlöst försvunnen. Ungefär samtidigt hittas en ung arabisk kvinna brutalt mördad. Miriam väntar förgäves på att maken ska komma hem, hon är ensam i lägenheten och vågar knappt gå ut – det är inte riskfritt för en ensam kvinna att vistas ute på Jeddahs gator – men hennes make är borta. Polisen kommer så småningom fram till att mordet på den unga kvinnan och Erics försvinnande har ett samband.

Så ska du läsa en lite ovanlig deckare så kan jag varmt rekommendera City of Veils, tyvärr är den ännu inte översatt till svenska.

Författarinnan är amerikanska men har varit gift med en man från Saudiarabien och bott i Jeddah i nästan ett år. City of Veils är hennes andra kriminalroman.

Annonser

2 tankar om “Mord bland slöjor

    • Ja, här var det definitivt miljön och levnadskulturen som var den stora behållningen, helt annat än de gamla vanliga deckarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s