I krigstid

Två böcker, båda med större delen av handlingen förlagd till andra världskriget. Men där slutar likheten.

Den första, Those Who Save Us av Jenna Blum utspelas till största delen i Weimar i Tyskland. Den unga tyskan Anna växer upp med sin far, en affärsman som umgås med högt uppsatta nazi-officerare och som ofta är gäster i hemmet.  Anna har blivit god vän med en judisk veterinär, Max,  och när han behöver hjälp efter den s.k. Kristallnatten beslutar hon sig för att gömma honom i ett krypin i huset hon delar med sin far. Det är en mycket stor risk hon tar, särskilt med tanke på faderns umgänge. Efter flera veckor upptäcker fadern Max i gömstället, anger honom och mer eller mindre kastar ut Anna. Max blir skickad till Buchenwalds koncentrationsläger och Anna tar kontakt med en kvinna ur motståndsrörelsen, Mathilde som äger ett bageri, där Anna får bostad och arbete. Anna är då gravid med Max barn och föder en dotter, Gertrude eller Trudy som hon kallas.
Drygt 50 år senare är Trudy professor i tysk historia vid ett amerikansk universitet. Hon och modern följde med en amerikans soldat till USA strax efter krigsslutet men modern har under alla år vägrat berätta vad som hände under krigsåren och vem som är Trudys far. Trudy kommer genom sitt arbete i kontakt med en man, uppvuxen i Weimar och med hjälp av honom får hon reda på det som Anna förtigit under alla år.

Min enda invänding till den här boken är beskrivingen av Trudy, som verkar ha ett mycket stort ordförråd redan som tvååring, och Annas uppenbara personlighetsförändring när hon flyttade till USA.

Den andra, The Report av Jessica Francis Kane, utspelas i London. I mars 1943 dör 173 människor i trängseln i trappan inne i Bethnal Greens tunnelbanestation, många av dem var barn. Människor hade skyndat till tunnelbanestationen, som fungerade som skyddsrum, under ett förmodat bombanfall. En utredning tillsattes för att ta reda vad som hände och vad som var den egentliga orsaken till att så många människor miste livet i det som skulle bli den största civila katastrofen i England under andra världskriget.

Trettio år senare får domaren Laurence Dunne, som tillsattes att utreda och skriva rapporten om händelsen, besök av en ung man, Paul. Paul som själv föddes under krigsåren och vars familj var direkt inblandade, planerar att göra en film om Bethnal Green-katastrofen. Fortfarande efter så lång tid finns det en hel del oklarheter i rapporten, obesvarade frågetecken och Paul hoppas att han genom sitt besök hos Dunne skall få sina frågor besvarade. Vad var det som egentligen hände? Vem bar skulden? Vilka var de inblandade?
En roman byggd på en verklig händelse.

Två helt olika böcker men båda läsvärda.

Annonser

One thought on “I krigstid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s