”Then” – förvirrande, skrämmande och märklig

Märklig, mycket märklig – är väl det som bäst beskriver den här boken av Julie Myerson.

Tidsmässigt utspelar sig boken i en mycket nära framtid. Snö, kyla, mörker, folktomma gator, ingen elektricitet. Vad har hänt? Ja något riktigt svar får man aldrig även om det antyds. Kvinnan, bokens berättare, har, vad man kan förstå, drabbats av minnesförlust. Hon vet inte vem hon är eller var hon kommer ifrån. Hon och ett par andra personer har tagit sin tillflykt till 16:e våningen i ett kontorskomplex i London. De fryser och svälter och ger sig ibland ut för att försöka få tag på förnödheter, något som är mycket svårt. Alla affärer är sedan länge länsade.

I snabba drömlika tillbakablickar tycker sig kvinnan minnas fragment av sitt tidigare liv. Ett liv med man, barn och hund i ett stort hus. De andra personerna tycks veta vad som hänt henne, men ändå inte, inte hennes gamla liv innan den stora kylan. Men är det verkligen så som hon minns? Hon tycker sig också se personer, barn. Men är de verkliga eller inte?

Ju längre in i boken jag läser ju mer förvirrad blir jag. Vi får så småningom veta kvinnans namn och vem hon är, ja den hon påstås vara, den hon antagligen är. Det går inte att snabbt ögna sidorna, det fordras koncentration även om det inte är svårläst.  Språket är sparsmakat med en lätt förvirrad dialog. Det är skrämmande men fascinerande läsning och som sagt, märklig.

Annonser

4 tankar om “”Then” – förvirrande, skrämmande och märklig

  1. Jag alskar katastrofscenarion nar varlden pa olika satt har gatt under, sa den har skulle nog definitivt falla mig i smaken!

    • Kan bara hålla med – jag gillar också skarpt katastrofscenarion där större delen av världens befolkning har dött, om det sedan beror på sjukdom, väder, bomber etc. har inte så stor betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s