A Cruel Bird Came to the Nest and Looked In

En lång titel men låt inte detta avskräcka, boken är verkligen värd att läsas. Det är en fullständigt galen historia, i typisk Magnus Mills stil och något jag kan rekommendera till alla som gillar lite udda romaner.

Ett fiktivt land, Greater Fallowfields, som styrs av inkompetenta ämbetsmän och med en frånvarande kejsare. Ämbetsmännen håller möten där nästan ingenting beslutas eftersom kejsaren aldrig är närvarande, ingen vet var han är. Berättaren är ansvarig för symfoniorkestern och konserthuset trots att han inte kan något om musik och det enda stycke musik orkestern spelar är variationer på nationalsången. Den ansvarige för posten verkar mest intresserad av poststämplar men vet egentligen inte hur postservicen fungerar o.s.v. Sedan är det mysteriet med de försvunna ”dancing girls” och pubägaren som vägrar sälja öl eftersom han inte har någon växel, ja det är en liten inblick i hur det går till i Fallowfields. Livet går sin gilla gång tills man upptäcker att en järnväg håller på att byggas genom landet, en järnväg som kejsaren beställt av grannarna i väst, City of Scoffers, vars styrande verkar aningen mer effektiva. Ämbetsmännen blir tagna på sängen men tänker inte låta sig hunsas, ja det är i alla fall tanken.

Första halvan av boken är en beskrivning av livet i Fallowfields och de inkompetenta ämbetsmännen. I den andra halvan av boken börjar missnöjet och misstroendet mot varandra sakta skönjas när några skådespelare från en kringresande teater dyker upp. Sedan anländer besökarna från City of Scoffers i sina i militärgröna uniformer och sitt något burdusa sätt, och det lugna inrutade livet tillhör gårdagen.

Det börjar alltså lite lugnt men ju längre man läser ju mer absurd blir historien. Det är inte hans bästa, tycker nog att Stängslet, På Orientexpressen intet nytt och The Scheme for Full Employment var bättre, men den är absolut inte dålig, tvärtom. Den är bara lite galen, men så är också Greater Fallowfields full av halvgalningar,  byfånar och andra mer eller mindre konstiga typer, precis som i alla hans böcker.

Annonser

5 thoughts on “A Cruel Bird Came to the Nest and Looked In

  1. Det låter helt klart mycket intressant. Jag gillar att läsa om det absurda och halv- (och hel-) galningar. Jag skriver upp!

  2. Magnus Mills böcker är verkligen speciella, jag har läst några av dem och gillat den absurda humorn. Min favorit är nog På Orientexpressen intet nytt, men jag får ta en titt på den här också.

    • Den är klart läsvärd men når inte riktigt upp i På Orientexpressen… och Stängslet (har du läst den?) klass.

    • Ja och har man läst boken så blir omslaget ännu bättre med alla sina små detaljer från innehållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s