Snart ska det borras, igen!

Då var det dags igen. Biblioteket ska göra en smärre ombyggnad. Har tappat räkningen på alla om- och tillbyggnader som har skett under mina drygt 20 år på biblioteket. Den här gången ska bl.a. en vägg slås ut. Vi får några ynka m² extra till publika ytor. Vi skulle behöva ett nytt bibliotek inte bara lite extra plats för ett par hyllor som snart kommer att fyllas och så är vi tillbaka på ruta ett. Trångt, trångt. Väggar har slagits ut för att några år senare sättas upp igen, man har delat upp större rum i mindre, satt igen dörrar och öppnat upp nya o.s.v. Ungefär som när man bygger med Lego. Det har bara skett en större ombyggnad och då slogs två hus ihop och vi fick en liten utbyggnad som resulterade i ett stort fint tidskriftsrum och café.  Det var ett lyft. Att det sedan har regnat in i skarvarna mellan de olika husen är väl sådant man får ta, vi börjar bli vana att moppa golv och ställa ut hinkar när det är skyfall.

Våra besökare är ett tålmodigt släkte, de finner sig i det mesta trots alla provisorium och att det borras ständigt och jämt. De mest härdade frågar bara lite trött ”Hur länge ska det hålla på den här gången?”Tja, bara en tio veckor eller så” svarar den likaså härdade bibliotekarien.  Men de är nöjda när de får veta att vi tänker hålla öppet under hela tiden och att byggjobbarna har lovat att det inte ska damma (ha!).

Under den där lite större ombyggnaden, för ett antal år sedan, var vi tvugna att hålla stängt i några veckor. Det var en rörig byggarbetsplats med ställningar, bråte, byggmaterial och stora skyltar som talade om att biblioteket var stängt. Det hindrade inte den propre mannen i 80-års åldern som med käpp tog sig förbi alla avspärrningarna och klättrade i bråten för att komma in och låna böcker. När vi kommit över chocken vid åsynen av den gamle mannen som helt plötsligt stod där helskinnad och borstade dammet av sig, och vi förklarat att biblioteket var stängt för ombyggnad då svarade han ”Ja, jag tyckte väl att det var lite svårt att ta sig in”. En sann låntagare låter inte lite högar med tegelsten, byggnadsställningar och avspärrningar sätta stopp för ett planerat boklån!

Jag är fullt och fast övertygad om att vore det inte för alla dragna kablar och komplicerade ventilationsrörsystem så skulle huset falla ihop som ett korthus. Det är nog det som håller ihop det hela (och det sitter också säket lite silvertejp här och där som en extra förstärkning) för väggarna kan inte vara alltför stabila. De ser nog mer ut som bräckliga schweizerostar under alla lager av målarfärg.

Men det blir nog bra till slut. En vacker dag kanske vi får ett nytt bibliotek, men det lär inte bli under min tid, det ska nog byggas ett par fotbollsplaner och sportanläggningar först.

Annonser

7 tankar om “Snart ska det borras, igen!

  1. Det underbara ljudet av borrande… och den härliga upplevelsen av att jobba som på en byggarbetsplats. Jo, det känns igen från mina dagar på en stor arbetsplats i Göteborg. Just nu byggs ortens bibliotek ut och därför inhyses nu de ganska få böcker som fått plats i en av skolorna. Det blir nog bra så småningom och jag klagar inte utan är glad att biblioteket kunde hålla öppet över huvud taget. Hoppas att allt blir fint hos er också när det står klart. (Fast lite orolig blir jag när jag hör om takläckan och rickiga väggar…)

  2. what about ett litet nytt badhus? det brukar det alltid finnas pengar till!
    konstigt att det inte betyder någonting att biblioteken är de mest besökta kommunala anläggningarna.
    nej, fram för vackra ändamålsenliga lokaler, utökade medieanslag, generösa öppettider och personal därefter.

  3. Eller kanske en fotbollshall för 20 miljoner? Konstigt att det kan finnas pengar till sådana, när det aldrig finns pengar till äldreomsorg eller bibliotek!? /Kajsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s