Philippa Gregory

Har läst en bok av Philippa Gregory som inte är historisk, eller den är på gränsen, handlingen utspelas i 1920-talets  England så 100 års gränsen är nästan uppnådd (om det nu är den tidsgräns man ska gå efter).

Lily Valance är en ung kvinna som precis startat en karriär som sångerska när hon träffar krigshjälten och advokaten Stephen Winters. Stephen bestämmer sig mer eller mindre omgående för att gifta sig med Lily, som är mycket vacker men kommer från enkla förhållanden, och när Lilys mor dör i spanskan är Stephen inte sen att utnyttja situationen. Lily, som saknar nära släktingar och ekonomiska förutsättningar för att försörja sig själv, accepterar tacksamt Stephens erbjudande att flytta in i familjen Winters stora hus. Hon vänjer sig snart vid sitt nya liv –  uppassad av tjänstefolk,  hämtad av den stumme privatchauffören Coventry efter sina framträdanden, bjuden på fina middagar av Stephen.

De gifter sig efter en kort tid och Lily planerar för sin fortsatta karriär men Stephen har inga planer på att låta sin nya fru ägna sig åt en, i hans tycke, så simpel sysselsättning, han vill ha en ung vacker fru att visa upp. Lily ger sig däremot inte så lätt men känner också pressen att försöka passa in, att vara en perfekt liten fru.  Stephen är inte så lätt att leva med, han plågas av ständiga mardrömmar från kriget och lever i skuggan av sin perfekte äldre bror Christopher, som dog i kriget, och som var föräldrarnas favorit. Stephen har också en mörk sida som Lily snart blir varse och som hon lär sig frukta.

Det är kanske inte Gregorys bästa men fullt läsvärd som alla hennes romaner. Den börjar lite långsamt men efter bara några sidor var jag inne i historien och läste den sedan med nöje. Slutet var riktigt spännande. Den kom ut redan 1994 men vad jag vet finns den inte översatt till svenska.

Annonser

5 tankar om “Philippa Gregory

  1. Jag älskar Philippa Gregorys böcker speciellt dem som utspelar sig under Tudortiden.

    • Jag har läst flera av hennes böcker men jag måste nog säga att min favorit, än så länge, är ”Förbjudet” som utspelar sig på 1700-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s