H.E. Bates

Fair stod the wind for France. Boken utkom första gången 1944

En skildring från andra världskrigets Frankrike. Ett flygplan  tvingas nödlanda på ett fält någonstans i det ockuperade  Frankrike. Piloten John Franklin som för befälet över besättningen, skadas allvarligt i en arm, de andra fyra klarar sig undan med smärre blessyrer. De samlar snabbt ihop det nödvändigaste och ger sig iväg från planet, rädda att bli upptäckta. Hungriga och trötta, efter att ha gått i flera dagar, kommer de till en ensligt belägen lantgård med en kvarn. Familjen som som bor där är vänligt inställda och med fara för sina egna liv gömmer de engelsmännen i kvarnen.

De lyckas skaffa fram falska papper och en efter en ger sig männen iväg för att försöka ta sig till Marseille för vidare transport till England. För Franklin är situationen en helt annan. Hans svårt skadade arm gör det omöjligt för honom att genomföra den farliga flykten. Han blir kvar på gården under några heta sommarmånader och under den tiden lär han känna och förälska sig i gårdens vackra dotter Françoise.

En riktigt bra berättelse från andra världskriget. Finstämd, bitvis spännande men utan beskrivningar från slagfältens fasor.

Herbert Ernest Bates, brittisk författare (1905 – 1974), tillhörde Royal Air Force under andra världskriget. Under sin tid där skrev han många upplyftande berättelser om de tappra män som kämpade på britternas sida. Berättelserna publicerades under pseudonymen Flying Officer X.

Annonser

5 tankar om “H.E. Bates

    • Ja det har blivit lite dåligt med bloggandet på sistone men det har varit så mycket på jobbet att energin inte riktigt räckt till för så mycket annat. Kul att någon har saknat en 🙂

  1. Ja, det var en angenäm bekantskap, Kommer inte ihåg om jag läst något av Bates förut, vet att jag sett en TV-serie som gick för många år sedan – The Darling Buds of May.

  2. Jag stötte först på H E Bates 1977 när jag bodde hos en engelsk familj. Mamman samlade förstaupplagor av hans böcker och hade en försvarlig samling vid det laget. Tyckte de såg tråkiga ut då, och har aldrig provat. Fick däremot min mamma att läsa en del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s