En tid för mirakel

Vad hände när insaktningen inträffade och världen förändrades?

Insaktning?

Svaret får man om man läser En tid för mirakel av Karen Thompson Walker. En skildring av en nära framtid som börjar med att dygnet plötsligt förlängs eftersom jordens rotation börjat sakta in. Till att börja med är det bara fråga om några minuter extra men det blir snart flera timmar. Vetenskapsmännen kallar fenomenet insaktning.  Något har även hänt med tyngdkraften, allt som faller, faller snabbare mot marken. Fler och fler problem kommer smygande. Vissa människor drabbas plötsligt av en okänd sjukdom, fåglar dör, valar strandar, växtligheten förändras och dör.

Allt detta sett genom 11-åriga Julias ögon. Julia som bor med sina föräldrar i ett villaområde i Kalifornien och som är hemligt förälskad i skolkamraten Seth. Trots allt som händer försöker man upprätthålla en form av normalitet med skola, arbete, familjeliv. När både dagar och nätter blir avsevärt längre beslutar myndigheterna att man skall återgå till 24-timmarsdygn, den s.k. klocktiden. Alla följer inte rekommendationerna utan lever efter dagsljuset, den s.k. realtiden, och snart är samhället uppdelat i två grupper. De som följer klocktiden och en minoritet som lever efter realtiden. Små samhällen byggs upp utanför städerna dit realtidarna tar sin tillflykt eftersom de hotas och förföljs. Det är en förvirrande tid för Julia. Grannar och skolkamrater försvinner plötsligt, hennes mor drabbas av den mystiska sjukdomen.  Men allt är inte negativt – Seth och hon blir vänner och för en snart 12-årig flicka är det viktigare än allt annat.

Det är ett intressant grepp författaren har tagit. Det är lite science fiction”light” över den här boken, framtidsroman även för de som normalt inte tycker om science fiction. Jag gillar verkligen den här boken och vem vet, fenomenet kanske inte är så otroligt som det låter. Kanske kommer jordens rotation att ändras?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s