The Lifeboat

Det har blivit ett långt ofrivilligt  uppehåll i bloggandet. September är alltid en stressig månad när det gäller jobbet men nu har det varit ovanligt mycket. Vi är mitt uppe i arbetet med en ny webbsida/katalog och så har jag haft en veckas välbehövlig semester. Dock ingen bokmässa för min del, var där förra året och det räcker gott för ett par år framåt. Alla inbitna boknördar sätter nog kaffet i vrångstrupen vid den kommentaren.

Jag har läst en del sen sist i alla fall. En riktigt bra bok som jag kan rekommendera är The Lifeboat av Charlotte Rogan.

Hela handlingen utspelas ombord på en livbåt i Atlanten under 21 dagar. Under en resa från England till New York år 1914 sker en explosion ombord på passagerarfartyget Empress Alexandra. Grace Winter, 22 år och nygift, får en plats i den i det närmaste överfulla livbåt nr 14. Hennes man blir kvar på fartyget men försäkrar henne att han kommer med i en annan livbåt. Precis som med Titanic så fanns det inte livbåtar till alla så Grace vet inte om han kunde hålla sitt löfte.

Livbåt nr 14 har 39 passagerare, de flesta kvinnor, och så en av fartygets besättningsmän som tar befälet. Båten tar in vatten och måste ösas hela tiden, det är brist på mat och färskvatten. De inser ganska snart att båten är överbelastad och för att så många som möjligt ska ha en chans att överleva  måste några offra sina liv. Men vilka?

Grace är berättaren och det är genom hennes ögon vi följer den hårda kampen för att överleva. Men är hon helt ärlig i sin beskrivning av händelseförloppet och sin egen del i det? Vad var det som egentligen hände?

Det är en berättelse där etik och moral spelar en mycket avgörande roll och där de starka  försöker manipulera de svagare. Mycket läsvärd och oupphörligt spännande om än inte rafflande.

Annonser

4 tankar om “The Lifeboat

  1. Ja, det är ett lite annorlunda tema. Kan inte påminna mig om att jag läst något liknande, i alla fall inte i romanform.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s