Nedgrävda skatter

Life of objects17-åriga irländskan Beatrice får sitt livs chans när hon blir erbjuden att åka till Berlin. Året är 1938 och det är Beatrices skicklighet att tillverka spetsar som gör att hon hamnar hos Felix och Dorothea Metzenburg, ett välbärgat, barnlöst par i yngre medelåldern. Kända skådespelare, konstsamlare och affärsmän är ofta gäster hos paret Metzenburg och Beatrice finner sig väl tillrätta trots den stora kontrasten mot hennes gamla liv.

Tiderna förändras snabbt och Metzenburgs känner sig snart tvungna att flytta till sitt lantställe Lowendorf. Beatrice följer med och trivs mycket bra, hon blir snart vän med resten av tjänstefolket och  får även privatlektioner i tyska av en lärare i byn.  Det ryktas att han är jude, något man inte talar högt om i dessa tider.  Kriget bryter ut och livet förändras radikalt på Lowendorf – flyktingar kommer och går, några stannar bara några dagar andra nästan hela kriget. Beatrice, som blivit mer som en vän och allt-i-allo till paret Metzenburg, har ingen tanke på att återvända till Irland – hon vantrivdes i det känslokalla föräldrahemmet där modern med klar tydlighet visade att hon inte hyste några varmare känslor för sin dotter – här känner hon sig älskad och omtyckt och har fäst sig djupt vid paret Metzenburg.

Det blir ont om mat och andra förnödheter. Plundring och våldsamheter förekommer så Felix gömmer arvegods och andra värdesaker genom att gräva ner dem i trädgården. Tack vare sina kontakter i Berlin lyckas Felix och Dorothea till en början sälja lite smycken och konst för att försöka få ihop mat till det växande hushållet men till slut börjar de gräva upp trädgården också.

Ännu en mycket bra roman som utspelas under andra världskriget. Beatrice är en mycket sympatisk huvudperson, lätt att tycka om, vilket förstärker den positiva upplevelsen av boken.

Susanna Moore var en, för mig, okänd författare men hon har skrivit ytterligare ett par romaner bland annat The Big Girls och One Last Look.

Annonser

En tanke på “Nedgrävda skatter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s