…och böckerna de flyttas…

Livet på mitt bibliotek är sig inte likt. Vi har flyttat om varenda bok, ja i alla fall alla utom de på avdelning MEtnografi, socialantropologi och etnologi, de fick stå kvar på sin plats. Bygger ni om, undrar kanske någon? Nej nu är det inte så väl, vi flyttar bara om. Inte för nöjes skull utan av nödvändighet och tvång. Musikbiblioteket som har legat i en annan del av stan flyttar in med sitt pick och pack, i det här fallet böcker, noter, cd-skivor m.m. Vi är redan ytterst trångbodda så det har varit ett rysligt pussel att räkna ut hur vi ska kunna få plats med allt. Barnbiblioteket får också ett välbehövligt lyft med större lokaler och nya möbler. Det var mycket vi ville ändra och förbättra, helst hade vi velat bygga ut. Men tyvärr fanns det inte pengar till allt, i ärlighetens namn fanns det ytterst lite pengar, bara småpengar skulle det visa sig. Återanvändning har varit ledordet (modeord som används mycket i dessa dagar).

bookpile

Vi har blivit experter på att packa böcker,  köra pallyftare och göra logistikscheman. En kollega har mer eller mindre fått ändra sin yrkestitel från bibliotekarie till hylltekniker. Vi har dammat och torkat 100-tals hyllor. På köpet har vi fått mycket motion och extra muskler. Vi har ställt upp böcker i alfabetisk ordning, både bakifrån och framifrån, vi har räknat både bokmeter och hyllmeter, sektioner och bokhyllor.

Nu är det bara en månad kvar tills allt ska vara klart och stå på sin plats men innan dess ska väggar målas, fler hyllor  flyttas och ledningar dras. Och än vet vi inte om vi får plats med allt. Inredningsarkitekten glömde bort att göra plats för flera väsentliga delar men klämde också in för många hyllor på sin ritning….vi har fått räkna om hyllplaceringar ett antal gånger. Miniräknare, tumstock och skruvmejsel har blivit en del i ”uniformen”.

Vi (åtminstone stora delar av den kvinnliga delen av personalen) har även fått en ny idol, herr J. Mannen som fått våra gigantiska hyllor att segla fram över golven med hjälp av små fiffiga kryss på hjul (nej, jag har ingen aning om vad manickerna kallas). Han har fixat, tagit isär och flyttat hyllor, kommit med genialiska lösningar när vi har suckat av förtvivlan – inget har varit omöjligt.

Nu har vi alla en välbehövlig paus, flera lediga dagar (”öppet 365 dagar om året” – nja, det är nu en sanning med modifikation). Vi vilar upp oss så vi kan ta nya tag nästa vecka, så vi kan packa och flytta ännu mer böcker. När allt är klart får vi vara glada om vi hittar bland hyllorna, och om våra besökare kommer att hitta.  Ja just det, skyltar skall tillverkas och sättas upp.

Men det blir nog bra till slut.

Annonser

2 tankar om “…och böckerna de flyttas…

  1. Ah, jag känner igen det där… Vi håller på att byta ut de gamla hyllorna mot nya, och de nya är inte lika breda = färre hyllmeter. Men samtidigt får vi inte plats med fler hyllor i vår något begränsade lokal. Det är ett evigt pusslande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s