Sömnad och hemliga agenter

Maria-DuenasEn lite märklig kombination kan man tycka men det är precis vad Tiden där emellan av María Dueñas handlar om. Perfekt sommarläsning om man gillar tjocka böcker.

Året är 1936 och den unga sömmerskan Sira kommer till Marocko med sin fästman för att starta ett nytt liv. Hon växte upp under knappa förhållanden i Madrid med sin ensamstående mor,  men när hon får ett oväntat förskott på ett arv av sin stenrike far övertalas hon av fästmannen att följa med honom till Tanger i Marocko. Fästmannen lurar och överger henne och Sira tvingas, helt utblottad, att börja sy igen för att försörja sig. Hon är en mycket skicklig sömmerska och ryktet sprider sig snart bland societetsdamerna i den nordafrikanska exilkolonin.  När andra världskriget bryter ut värvas hon av den brittiska underrättelsetjänsten. Hon skickas till Madrid, förses med ny identitet och öppnar en exklusiv syateljé där många av hennes kunder är fruar till högt uppsatta nazister. Hennes uppdrag är att lyssna på sina kunder och samla ihop information som hon sedan smugglar ut, ett mycket riskfullt uppdrag.

Det är en mycket trevlig blandning av exotisk miljö, spänning, kärlek men också arbetet i en syateljé….ett inte alltför vanligt ämne i en roman. Romanen ska delvis vara baserad på brittiska Rosalinda Fox memoarer. Hon var älskarinna åt den spanske generalkommisarien i Marocko och sedermera Francos utrikesminister. I romanen porträtteras hon som Siras rika men excentriska väninna.

Annonser

En tanke på “Sömnad och hemliga agenter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s