Before I go to sleep

Before_I_Go_To_SleepHur skulle ditt liv vara om du vaknade varje morgon utan att veta var du befinner dig, hur du hamnat där, inte känna igen ditt eget ansikte i spegeln eller känna igen personen som påstår sig vara gift med dig sedan många år.

Christine förlorar minnet varje gång hon somnar på kvällen. När hon vaknar har hon inga minnen av de senaste drygt 20 åren, de är helt utsuddade. Det är samma sak varje morgon. Ben, mannen som påstår sig vara hennes make, får varje morgon förklara samma sak – vem han är, att huset hon vaknar upp i är hennes hem och vad som har orsakat hennes minnesförlust .

Varje morgon efter att Ben gått till sitt arbete ringer doktor Nash, en läkare som intresserar sig för hennes fall och som försöker hjälpa henne att minnas sitt liv. Han talar om att hon har en anteckningsbok, en dagbok,  gömd i garderoben. Av någon anledning har hon hållit dagboken och mötena med doktor Nash hemligt för Ben. I dagboken skriver hon, på doktor Nashs uppmaning,  ner allt som händer under dagen för att försöka bygga upp hennes minne, att göra det lättare för Christine att förstå vad som händer.

Det finns dock ett orosmoln, i dagboken har någon, antagligen hon själv, skrivit LITA INTE PÅ BEN.

Sakta, sakta förstår man som läsare att allt inte står rätt till. Författaren bygger skickligt upp historien, spänningen stegras och mot slutet tenderar det till ren thrillerstämning.

Before I go to sleep (Innan jag vaknar) av S.J. Watson

Intressant ämne och en historia som griper tag i en direkt trots att tempot är långsamt i början. En liknande bok, fast  ännu bättre, är En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa. Den handlar om en man som lider av minnesförlust .

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s