Inte helt ärliga

A Reliable WifeOmslaget såg lite suspekt ut, det liknade mest en historisk roman av det mer romantiska slaget. Inte riktigt den sortens historiska romaner jag normalt gillar. Nu var det som tur var inte så, det här var en riktigt bra roman som visserligen innehåller lite kärlek,  men i lagom doser.

A reliable wife av Robert Goolrick

En bitande kall vinterdag år 1907 på en järnvägsstation i Wisconsin. Den mycket välbärgade änkemannen Ralph Truitt har annonserat efter ”a reliable wife” och han väntar nu på kvinnan som svarat på annonsen. Catherine Land beskrev sig själv som ”a simple, honest woman”.  När hon kliver av tåget får Ralph mer eller mindre en chock, hon ser inte alls ut som på fotografiet hon skickade, hon är mycket vackrare, inte alls som han väntat sig.

Catherine erkänner att kvinnan på fotot var hennes kusin. Hon berättar däremot inte att hon kastat ut den extravaganta klänningen hon hade haft på sig på resan, och istället bytt om till den sedesamma svarta ylleklänningen hon nu bar. Den passade bättre in på den påhittade uppväxten som missionärsdotter i Afrika, som hon så detaljerat berättat om i sina brev. Catherine är inte alls den den enkla kvinna hon utgett sig för att vara, det finns en mycket speciell orsak till varför just hon svarat på Ralphs annons.

Ralph har inte heller varit ärlig, inte berättat om sina avsikter, den egentliga orsaken till varför han satte in annonsen.

På väg hem till sitt stora hus med sin blivande hustru, råkar Ralph ut för en mycket allvarlig olycka. Catherine räddar hans liv och får börja deras bekantskap med att vårda Ralph, något som inte alls ingick i hennes plan, tvärt om.

Det här är en roman med många överraskningar. Det händer oväntade saker hela tiden och det gick nästan inte att lägga ifrån sig boken.

Annonser

En tanke på “Inte helt ärliga

  1. Ping: Summering av 2015 års läsning, del 3 | Den luttrade bibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s