Två helt olika böcker

I år har det gått sakta med läsningen. Har bara lyckats ta mig igenom en handfull böcker – antagligen lika många som de flesta snabbläsande bloggare läser på en vecka. Förstår inte hur de hinner, läser de verkligen böckerna från pärm till pärm?

Efter att under ett par år ha lyssnat mycket på böcker har jag tagit en paus från ljudböcker och istället börjat läsa på surfplatta. Väldigt smidigt och inga problem att se även i dåligt ljus. Jag har en lite mindre surfplatta av märket Lenovo som fungerar alldeles utmärkt. Jag använder surfplattan när jag pendlar till jobbet och på semester och andra resor. Hemma läser jag mest vanliga tryckta böcker, jag gillar fortfarande att hålla i böcker.

De två senaste böckerna jag läste är så olika som de nånsin kan bli. En historisk roman och så en thriller om bortförda unga flickor.

winter palaceDen historiska romanen The Winter Palace av Eva Stachniak utspelas i Ryssland i mitten av 1700-talet och handlar om Katarina den stora. Ja egentligen handlar det mer om Barbara (Varvara på ryska) en ung kvinna vid hovet som blir Katarinas vän. Det är genom Varvaras ögon som historien berättas. Katarina föddes som Sophie Friederike Auguste av Anhalt-Zerbst och kom som 15-åring till det ryska hovet för att gifta sig med den blivande tsaren Peter III.

Det var intressant att läsa om alla intriger vid hovet men jag hade gärna sett att historien koncentrerats mer på Katarina, nu var det Varvara som var den egentliga huvudpersonen. På det hela taget bra och intressant men kanske lite lång. Klart godkänd även om den inte får toppbetyg av mig.

Den andra boken The Edge of Normal av Carla Norton, en thriller med ett mycket effektfulltcarla norton omslag.  Reeve LeClaire är en till synes vanlig 22-åring som nyss har fått sin första egna lägenhet och jobbar på en snabbmatsrestaurang. Det som skiljer Reeve från de flesta andra unga kvinnor är att hon tio år tidigare kidnappades och hölls fången av en galning i fyra år.

Hon har de senaste sex åren gått i terapi för att försöka återgå till och bygga upp ett normalt liv. När ett samtal kommer med begäran om att hjälpa en tonåring som nyss räddats från en liknande situation behöver Reeve inte särskilt lång betänketid innan hon accepterar.

Tillsammans med sin terapeut träffar Reeve Tilly, en nervös 16-åring som efter två års fångenskap är tillbaka hos sin familj. Polisen utreder samtidigt två andra fall av kidnappning, två unga flickor som fortfarande är borta. Tilly avslöjar för Reeve att hon inte berättat allt för polisen och Reeve börjar tro att alla tre fallen hänger ihop.

Jag brukar i vanliga fall inte läsa thrillers men det var själva ämnet som fick mig läsa den här, den kändes lite annorlunda, lite mer intressant än den gängse deckar-/thrillerintrigen. Den var helt OK, spännande och svår att lägga ifrån sig men nu har jag fått min thrillerdos för ett bra tag framåt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s