En vandring i mördarnas spår

The KeptThe Kept av James Scott
En kall vinterdag i början av 1900-talet. Elspeth Howell är barnmorska och på väg hem till familjen i en avlägsen del av staten New York. Elspeth möts av en fruktansvärd syn, hennes äldsta dotter ligger död utanför huset, mördad. När hon går in i huset hittar hon sin make och ytterligare tre av sina barn döda, alla mördade, skjutna. Den ende som överlevt massakern är den tolvårige sonen Caleb, han sitter gömd i ett skåp övertygad om att mördarna har kommit tillbaka för att döda även honom. Han drabbas av panik när han hör någon röra sig i huset och skjuter. Elspeth blir svårt skadad och svävar mellan liv och död under flera dagar men så fort hon kan stå på benen ger hon och Caleb sig iväg för att försöka hitta mördarna. Caleb är den fysiskt starkare av de två men mentalt fortfarande bara en rädd och osäker 12-åring. Den strapatsrika vandringen för mor och son till slut till den lilla staden Watersbridge där mördarna antas bo

Det här är en historisk roman och inte en deckare eller thriller som man kanske skulle kunna tro. Trots att tanken på hämnd spelar en stor roll så blev mördarnas identitet egentligen ganska ointressant ju längre jakten pågick. Det var istället miljön och människorna som var det mest intressanta. De hårdföra männen i Watersbridge, vad som pågick bakom dörrarna på The Elm Inn, stadens saloon och bordell, och så vidare.

De första kapitlen i boken är oerhört starka och det är omöjligt att lägga ifrån sig boken, men efterhand blir berättelsen en aning underlig, eller kanske rättare sagt så är det lite svårt att förstå sig på personerna i berättelsen.  Elspeths sätt att tänka och handla känns inte riktigt trovärdigt, inte för mig i alla fall. Trots dessa invändningar tycker jag att den var väldigt bra och väl värd att läsas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s