En fransk storvinst

För ett tag sedan upptäckte jag förlaget SEKWA som ger ut samtida franskspråkig litteratur på svenska. En mycket trevlig bekantskap. Jag har än så länge bara läst en handfull böcker men de har verkligen varit läsvärda och flertalet med en trevlig lätt humoristisk ton. Många är dessutom i ett behändigt format med ett lagom antal sidor, perfekt att ha med sig i väskan som reselektyr till och från jobbet.

DelacourtAllt jag önskar mig av Gregoire Delacourt är inget undantag och med ett väldigt trevligt omslag som var det som fick mig att börja läsa just den här boken.

Jocelyne är 47 år, lite överviktig, gift med en ordinär man, Jo (hur otroligt det än kan låta så heter han också egentligen Jocelyn men utan e) bloggerska och ägare till en sybehörsaffär. De två barnen är vuxna och utflugna. Hennes bästa vänner är tvillingsystrarna i hårsalongen bredvid.

Livet blev inte riktigt som Jocelyne hade tänkt sig. När hon var ung drömde hon om att bli modeskapare i Paris men istället gife hon sig, fick barn och övertog sybehörsaffären där hon arbetade.

Tvillingsystrarna spelar varje vecka på lotto, de satsar 10 euro och drömmer om att vinna 20 miljoner. De brukar försöka övertala Jocelyne att också spela och till slut ger hon med sig och satsar själv 2 euro. Det otroliga händer – Jocelyne är den som får högsta vinsten, 18,5 miljoner euro.

Hon berättar inte för någon, inte för sin man, sina väninnor eller sina barn. Hon börjar fundera hur hon ska sätta sprätt på pengarna. Hon vet att hennes man skulle vilja ha en lyxbil, en platt TV och en DVD-box med alla 22 James Bondfilmerna. Själv funderar hon på en lampa till hallbordet, ny mikrovågsugn, kökshanddukar, potatisskalare med mera.
När det blir dags att åka och träffa representanter för spelbolaget för att hämta ut vinsten, säger hon till sin man att hon ska träffa leverantörer till sin butik. Vinsten får hon i form av en check trots att bolaget rekommenderat en banköverföring….något som hon kommer att ångra.

Annonser

En tanke på “En fransk storvinst

  1. Definitivt en läsvärd roman! Fast boken förmedlar en känsla av sorg och svårmod snarare än feelgoodkänslor, vilket man kanske tror med tanke på omslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s