Ett mycket gammalt bibliotek

Chetham's Library

I somras besökte jag ett märkligt bibliotek, Chetham’s Library i Manchester. Det grundades 1653 och är det äldsta bibliotek, som fortfarande är i bruk,  i den engelskspråkiga världen.

stickerDet var lätt att hitta, mitt emot Manchesters Victoria station och granne med National Football Museum. Biblioteket ligger i en byggnad på Chetham´s School of Music och för att komma dit fick man passera en uniformerad vakt av vilken man fick en liten rund klisterlapp att bäras på väl synlig plats. För att sedan bli insläppt  i själva biblioteket fick man ringa på en klocka på en låg men mycket bastant dörr.

hyllor

Det var mörkt och högt i tak med höga bokhyllor i mörkt trä. Böckerna stod i mycket prydliga rader  bakom dörrar av vad som såg ut som svart hönsnät. Det var otroligt vackert och kändes väldigt högtidligt att få gå omkring bland hyllorna, nästan som om man befann sig i en gammal kyrka, men det kan också ha att göra med formen och höjden på taket. Och det var en alldeles speciell lukt, lukten av gamla böcker :-).

alkovbokhyllor

Det fanns ett mycket vackert läsrum med en alkov där Karl Marx och Friedrich Engels regelbundet träffades för att studera och det var här de tillsammans började skriva Det kommunistiska manifestet.

Om du har vägarna förbi Manchester missa inte detta unika bibliotek!

Annonser

8 tankar om “Ett mycket gammalt bibliotek

  1. Lustigt nog kände jag inte till biblioteket, trots 27 år i Manchester. Skolan visste jag fanns, men inte att man kunde gå in på biblioteket. Och nu har jag flyttat…

  2. Det där biblioteket är så roligt att det ligger där det ligger, Dottern är fotbollsspelare och Manchester United-fan och jag har lovat att gå på fotbollsmuseet om hon går till bibblan. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s